duminică, 28 decembrie 2008

"Supravieţuitorul" - cel mai popular film românesc

"Supravieţuitorul", de Sergiu Nicolaescu, peliculă ce marchează revenirea comisarului Moldovan, a fost, în 2008, cel mai popular film românesc care a rulat în cinematografele de la noi, acesta fiind urmat în top de propunerea României la Oscar, "Restul e tăcere", potrivit Agenţiei Champions.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia Champions, "Supravieţuitorul" a avut încasări de 330.827 de lei şi 25.706 spectatori. Filmul lui Nicolaescu a fost lansat în cinematografe în aprilie.
O producţie a MediaPro Pictures, "Supravieţuitorul" continuă cu o temă nou, după mişcarea legionară şi instalarea comunismului, abordate în celelalte filme. După război, comisarul Moldovan (Sergiu Nicolaescu/ Petr Falc) a făcut ani grei de puşcărie politică.
Distracţia comandantului închisorii, un colonel sovietic (Ion Dichiseanu), era să îl oblige să joace ruleta rusească. Numai norocul incredibil şi spiritul de supravieţuitor l-au făcut pe Moldovan să apuce ziua graţierii. Ieşit din puşcărie, fostul comisar intră într-un circuit internaţional de jocuri de ruletă rusească organizate clandestin pentru o elită amatoare de spectacole extreme.
La sfârşitul anilor '70, soarta îl aduce într-un oraş din centrul Europei, unde diabolicul Goldberg (Vladimir Găitan/ Cristian Moţiu), o veche cunoştinţă din tinereţe, patronează o variantă "îmbunătăţită" a acestui joc: ruleta rusească încrucişată, în care doi oponenţi trag unul în celălalt.
Atracţia spectacolului este confruntarea dintre Moldovan şi fostul interpret Cristian Vasile (Ion Ritiu/ Lucian Viziru) - deja veterani ai jocului şi prieteni din tinereţe. Treptat, comisarul întâlneşte numeroase alte figuri familiare - atât inamici, cât şi prieteni. Pare chiar că toată lumea interlopă a Bucureştiului anilor '40 s-a mutat în acest oraş.
Amintirile îl bântuie pe Moldovan, care începe să desluşească iţele unei vechi întâmplări în care mai fuseseră implicaţi Goldberg, Cristian Vasile şi iubita acestuia, Zaraza (Ileana Lazariuc).
Folosindu-se de fler şi de două ajutoare de nădejde (Limbă, interpretat de Jean Constantin, şi un şofer de taxi, interpretat de Cristi Iacob), comisarul dejoacă planurile inamicilor şi îl "uşurează" pe Goldberg de un milion de dolari.
Totuşi, nu reuşeşte să îl salveze pe Cristian Vasile, care, în runda finală a jocului, alege să-şi zboare creierii în loc să-şi omoare vechiul prieten. În final, comisarul descoperă că omul care conducea jocul din umbră era nimeni altul decât colonelul rus care îi făcuse viaţa amară în puşcărie şi decide să îl înfrunte încă o dată.
Pe locul al doilea în box office-ul românesc s-a clasat "Restul e tăcere", de Nae Caranfil, o producţie grandioasă, care este, totodată, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină. "Restul e tăcere" este un regal de scene comice, decoruri grandioase şi costume de epocă, dar şi de accente dramatice şi situaţii-limită. Filmul a avut încasări de 244.734 de lei şi 21.431 de spectatori.

Niciun comentariu: